Seltsi “Rukkikülvaja auhinna” laureaadiks nimetati Ahti Aruksaar

Eesti Rukki Selts tunnustab igal aastal rukkikülvaja aunimetusega üht Eesti tublit rukkikasvatajat. Tänavu sai selleks Ahti Aruksaar.
Ahti Aruksaar tegutseb Elva vallas Kobilu külas. Ta kasvatab tera- ja kaunvilja rohkem kui tuhandel hektaril ning on parim rukkikasvataja olnud juba mitu aastat.
Aruksaare nimel oli viljelusvõistluse rukki rekordsaak 10,8 tonni hektari kohta aastast 2017. Mullu suutis ta iseenda rekordi purustada, saades uueks rekordiks 11,2 t/ha.
Mullune võistluspõld oli tõepoolest muljetavaldav. See laius mäenõlval kahel pool põlluvaheteed ning sellel oli suurust 105,2 hektarit. Põllul kasvas firma KWS aretatud sort ‘Livado’. Kui too põld andis saagiks üle 11 tonni, siis ligilähedale jõudis ka keskmine rukkisaak kõigi põldude kohta – 10,2 t/ha.
Lõppeval hooajal Ahti Aruksaar rukkiga küll viljelusvõistlusel ei osalenud, kuid tema keskmine rukkisaak oli siiski märkimisväärne. Rukist oli tal maas 180 ha ning saak oli 8,2 t/ ha.
Aruksaar selgitas, et rukis on vastupidav ja vähemnõudlik kultuur, mistõttu see annab korraliku saagi ka turbmaadel. “Haned ka rukist ei armasta, nii et külvan rukist ka sellistele põldudele, kus haned on harjunud käima,” lisas viljakasvataja veel ühe nutika mõtte.
Rukkikülvaja tiitel rõõmustas meest pisarateni. “See on väga mõnus asi, vahva tunnustus, mida on vähesed saanud,” sõnas Aruksaar, lisades, et kui vaadata seniseid tiitliomanikke, siis on ta väga heas seltskonnas.
Aruksaarele teeb rõõmu, et Eestis on olemas rukkiselts, kes hoiab hinges vanu tavasid ega ole unustanud austust eestlaste põlise leivavilja vastu. “Ma tahan ka rukkiseltsi astuda, et rukkikasvatajate lippu kõrgel hoida,” lubas mees.
Ta lisas, et nüüd on temalgi Väätsa parki puukene istutatud, seekord siis lehis. “Läheme kindlasti naise ja lastega sügise poole sinna tagasi ja paneme talle toe, et sügistormid talle liiga ei teeks,” kinnitas mees.
Ülejärgmisel nädalal läheb Ahti Aruksaar taas põllule rukist külvama. Plaanis on seda maha panna 150 hektarile.
Eesti Rukki Selts annab rukkikülvaja tiitlit välja aastast 2012. Siiani on selle saanud Hans Kruusamägi, Jaanus Marrandi, Madis Avi, Jaan Kiisk, Ants-Endel Sõrra, Margus Ameerikas, Tanel Tõrvand ja Aare Leidik.

Loe pikemalt Maalehest.