Viljelusvõistlus

Viljelusvõistlus tuleb 13. korda

Tänavu tuleb 13. viljelusvõistlus. Mitmevõistlus jätkub ning plaanis on analüüsida ka võistluspõldude mulda. Korraldajad – Maaleht, MESi nõuandeteenistus, Baltic Agro, Scandagra ja Oilseeds – pidasid plaane sel nädalal.
Eelmisel aastal katsetasime saagivõistluse asemel esimest korda nn mitmevõistlust, kus võit saavutati kolme näitaja – saagikuse, kvaliteedi ja tulukuse liitmisel. Kuna aasta oli erakordne ning süsteem uus, üllatasid tulemused kõiki. Kolm peavõitu läks Saaremaale ja üks mandrile, kuid ebatavalisse kanti – Pärnumaa mereäärsetele põldudele.

Tänavu mitmevõistlus jätkub, ehk siis ka sel aastal selgub võitja kolme näitaja tulemusel. See peaks andma motivatsiooni taas osaleda ka nendel viljakasvatajatel, kellel võidud varasema kõrge saagikuse eest juba taskus.

Põldudelt mõõdetakse saak nagu tavaliselt, kvaliteedinäitajad arvutatakse Saku labori andmete baasil ning tulukusnumbrite kokkulöömisel on abi lubanud Eesti TaimekasvatuseInstituut. Novembri alguses Türil toimuv lõpukonverents korraldatakse sarnaselt eelmise aastaga taimekasvatuse pikaajalise programmi toel.

Mullaproovide ja labori­analüüside alusel on plaanis kaasata mullateadlased, et teha võistluspõldude kohta põhjalik mullaanalüüs. Rahaliselt nõustus seda toetama maaeluministeerium.

Põllumeeste silmaringi laiendamiseks loodame kaasata Tõravere observatooriumi, et leida täpsemaid seoseid vegetatsiooniperioodi temperatuuri, sademete ja päikesekiirgusega.

Lumi on põldudelt läinud ja aeg need üle vaadata. Viljelusvõistluse korraldajad ootavad tänavugi rohket osavõttu ning huvitavaid ja tarku võistlejaid.
Eelmise võistluse teravilja üldvõitja oli Saaremaa tuntud põllumees Kaido Kirst.