Viljelusvõistlus

Noor saarlane läheb Viljelusvõistlustele

Raps-28nov2011-IM

Foto: Ingmar Muusikus

Tänavu 12. korda toimuvatest viljelusvõistlustest võtab mitmekordse võitja Kaido Kirstu kõrval teise saarlasena osa esmakordselt võistlev Leisi valla noor viljakasvataja Martin Salu.

“Ega ma lähe sinna võitma või rekordit lööma, vaid ennekõike kogemuste pärast,” ütles OÜ Agriman juht Martin Salu, kes on võistlustules Anglas asuva 19,5 ha suuruse talirapsipõlluga (sort “Cult”). “Spetsialistid soovitasid, et võiks ju ka kätt viljelusvõistlustel proovida.”

Martin Salu sõnul näeb tema Angla võistluspõld praegu hea välja, kirjutab Saarte Hääl. Rapsipõldudega konkureerivad noore saarlasega ka aasta põllumehed Avo Samarüütel ja Madis Ajaots Tartumaalt ning nelja kultuuri arvestuses viljelusvõistluse rekordit hoidev Erki Oidermaa Põlvamaalt. Viimane on sarnaselt Martiniga valinud võistlemiseks samuti “Culti”, mis on Eestis kasvatatavatest talirapsisortidest ainus, mille aretustöös pole geenidega mängitud.

Maaülikoolis põllumajandustehnikat õppinud Martin Salu on viljakasvatusega tegelenud seitse aastat ning igal aastal on saagid tänu suurenevatele kogemustele mingil määral kasvanud. “Nüüd on enam-vähem pilt selge, milliste maadega on tegu ja saab kogemuse põhjal natuke ka kultuuri valida,” rääkis Martin, kelle nisusaak on mõnel põllul küündinud ligemale 7 tonnini.